kurser hopp & motstånd 2022

Vi finslipar verktyg för att ingripa konstruktivt i ett tidigt skede för vid sexuella övergrepp, baktaleri, mobbning, rasism, härskartekniker, sexism, transfobi, homofobi, för klimatet och mot krig. Vi lär oss också jämlikare mötestekniker. Genom ickevåldsträning skapar vi en fredskultur av civilkurage och omsorg.

MER INFO OM HOPP & MOTSTÅND

KURSPASS 1 FREDAG 29/7-MÅNDAG 31/8


Civil olydnad - för klimat och solidaritet

Vi övar skapande civil olydnad utan protest och nej-sägande. Fokus är civil olydnad för klimat och solidaritet. Hur kan vi agera kreativt så att gripande, förhör, rättegångar och fängelse förvandlas till befrielse?

Vi övar på att performativt ingripa i våld och förtryck utan att ramla in i negativitet, utan att använda blockader och protester. Performativ är när det slutgiltiga målet förverkligas i varje aktion. Kursen tar även upp metoder för feministiska mötestekniker. Samt för att queera och performativt ingripa vid härskartekniker, rasifiering, homofobi och sexism.


Tränare: Per Herngren och Tomas Magnusson


Plats för en kurs till!

Det finns utrymme för en kurs till. Har du ett förslag på kurs kontakta oss på hoppochmotstand@gmail.com eller 0739304452Ickevåldsträning - tema mobbning

KURSPASS 2 MÅNDAG 1/8 -ONSDAG 3/8

Lär dig leda övningar i  ickevåld och civil olydnad

Vi lär oss att tillsammans leda övningar i ickevåld, civilkurage, civil olydnad och feministiska mötestekniker. Du har själv möjlighet att styra vad du vill lära dig att lära ut. Övningarna kan handla om allt från samhällsomvandling till att ingripa vid härskartekniker, rasifiering, sexism och mobbning. Andra övningar fokuserar på möjligheten att kreativt och jämlikt leva det samhälle vi vill ha.


Tränare:  Jens Molander och Per Herngren

Gestaltterapi, aktivism och fokus

Med hjälp av gestaltterapins verktyg undersöker vi vårt fokus som aktivister. Vad behöver jag för att finna mer koncentration och skärpa för att åstadkomma det jag vill?
Med utgångspunkt i att vi alltid påverkar varandra; hur går det till när jag deltar i en grupp? Hur gör jag för att bli viktig och sann för mig själv och för gruppen? Det kommer att bli övningar för både kropp, själ och huvud.


Tränare: Helena Mering

Sjung dansa och spela tillsammans med World Music Cultural Club

Vi övar på att skriva musik, dansa, sjunga och spela musik från hela världen för befrielse och ickevåld


Tränare: David Bäck

TRÄNARNA

Helena Mering

Helena är diplomerad gestaltterapeut och har en bakgrund inom musik och teater. Hon har läst genusvetenskap och arbetat med jämställdhet och mångfaldsfrågor. Helena har även ett mångårigt engagemang i flyktingfrågor på olika sätt.


David Bäck

 David Bäck har varit musiklärare och musiker i städer från Piteå till Capetown, som exempelvis Berlin, Jerusalem, Rom, Lissabon, Helsingfors, Harare. Han har bland annat turnerat i Senegal, Schweiz, Frankrike, Spanien, Mozambique. Det finns många inspelningar på youtube med David Bäck. .

David har blivit utnämnd till “Årets inspiratör” av Planetafestivalen. Och han har även blivit tilldelad “Världsmusik priset”. Ett skäl är att han spelat in skivor med skickliga musiker från Mellanöstern, Europa, Afrika och Amerika.


Per Herngren

Per har utbildat i konfliktingripande sedan 1985 och lett kurser i Europa, Centralasien, Mellanöstern samt i Syd- och Nordamerika. Han är utnämnd till Årets Folkbildare i Sverige och har gett ut ett tiotal böcker på flera språk. War Resisters International har valt ut honom som en av världens mest erfarna ickevåldstränare.


Jens Molander

Jens Molander var med och grundade organisationen Vardagens civilkurage 2015. Har utbildat civilkuragetränare, lett ickevåldsträning och är medförfattare till boken "Ingrip! En handbok i vardagligt civilkurage". Jens har erfarenhet av att hålla träning för företag och organisationer. Studerar idag till psykolog. Vid sidan av studierna arbetar han som musiker, skådespelare och sjukhusclown.